Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa » Sıkça Sorulan Sorular

Kombi Karşılaştırması Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tercih edeceğiniz kombinin verimi, sıcak su kapasitesi ve modülasyon aralığı tercihinizi belirleyecek ilk kriterler olabilir. Bir yandan da kombinize yapacağınız ilk yatırım maliyeti sizin için önem arz edebilir. Ancak tercih ettiğiniz düşük fiyatlı kombinin getireceği yüksek doğalgaz faturaları yerine, kaliteli ve Yoğuşmalı bir kombi alabileceğinizi göz ardı etmeyin. Bu yüzden ilk yatırım maliyetine odaklanmak yerine kullandıkça avantaj sağlayacak ucuz olanı değil, kullandıkça size ucuza gelecek olanı seçmekte fayda var.
Kombi seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise yeterli teknik servis hizmeti ve yedek parçaların uygun fiyatlı ve bulunabilir olmasıdır. Bunların yanı sıra, özellikle iç mekâna montaj edilecek kombilerin ses seviyesi de önemlidir. Son olarak unutmayın ki, almaya karar verdiğiniz kombiyi yetkili bayisinden almayı tercih ediniz.

Kombide Yaz / Kış Modu Ne Demektir?

Kombinizi hangi mevsimde kullanıyorsanız kombi ayarını da ona göre yapmalısınız. Pek çok kombinin yaz/kış modu olmak üzere 2 ayrı fonksiyonu vardır:
• Kombi yaz konumundayken sadece sıcak kullanım suyu elde etmenize olanak sağlar.
• Kış konumuna alındığında ise eş zamanlı olarak hem sıcak kullanım suyu elde eder hem de evin ısınmasını sağlarsınız.

Kombi Modülasyon Aralığı Nedir? Ne Anlama Gelir?

Modülasyon özetle kombinizin kapasitesini ihtiyaç olmaması halinde düşürmesi anlamına gelir. Modülasyon özelliği kombilerin sürekli maksimum düzeyde çalışmak yerine optimum düzeyde çalışmasını sağlar. Bu da hem yakıt tasarrufu yapılmasına hem kombinizin ömrünün uzamasına olanak sağlar. Modülasyon aralığı ne kadar genişse, kombi kendini o kadar fazla kısabilir.
Örneğin 1:10 modülasyon, 24 kW’lık bir kombinin kendini 2,4 kW’a kadar kısabilmesine anlamına gelir.

Kombi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Isınma ve sıcak su ihtiyacı, yaşam alanlarınızın konforunu belirleyen en temel etkenlerden biridir. Bu nedenle, yaşam alanınız için bir kombi almak istediğinizde evinizin konforunu üst seviyeye çıkaracak ve sağladığı yüksek verimlilik oranları ile bütçenize katkı sağlayacak bir kombi modeli tercih etmenizi öneriyoruz. Kombi seçimi neye göre yapılır diye düşündüğünüzde, tercih edeceğiniz kombi modelinin kompakt tasarıma sahip, yüksek enerji tasarrufu sağlayan ve geniş modülasyon aralığına sahip bir kombi olmasına özen gösterebilirsiniz. Ancak, kombi seçiminde en önemli adım evinizin özelliklerini tanıyarak, ihtiyacınıza yönelik uygun kapasiteye sahip kombiyi seçmektedir.
• Evinizin yalıtım durumu
• Baktığı cephe
• Metrekare cinsinden büyüklüğü
• Kullanılan banyo sayısı
• Bulunduğu kat

Neden Yoğuşmalı Kombi Seçmelisiniz?

Yoğuşmalı kombilerde su buharının yoğuşmasından faydalanılarak açığa çıkan enerji tekrar tekrar kullanılabiliyor. Bu sayede büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlanıyor. Yoğuşmalı kombiler sağladığı verimden dolayı yaklaşık 2-3 yılda fiyatını amorti etmektedir. Yoğuşmalı kombi %103’den başlayan verimlerinden dolayı yakıtta %30’lara varan doğalgaz tasarrufu sağlamaktadır. Ancak bu kombilerden maksimum verim elde etmek için ürün seçimini doğru bir şekilde yapmanız gerekiyor.

Yerden Isıtma Sistemleri için Hangi Kombi Tercih Edilmelidir?

Konvansiyonel ve Yoğuşmalı kombi fark etmeksizin dilediğiniz kombiyi yerden ısıtma sistemlerinde kullanabilirsiniz.
Genel olarak kombilerin başlangıç sıcaklık ayarı 30 – 40 derece arasında değişir, yerden ısıtma sistemleri için kullanılan max. sıcaklık ayarı 40 derecedir. Bu sebepten ötürü her tip kombi yerden ısıtma sistemleri için yeterlidir.

Kombide kW hesabı nedir ve nasıl yapılır?

Kombilerde kW kombinin ısıtma kapasitesini ve gücünü ifade ederken kullanılan bir ölçü birimidir. Evinize uygun kapasitedeki kombinin belirlenmesinde kullanılır.
Evinize en uygun kapasite sınıfındaki kombiyi evinizin baktığı cephe, yalıtım düzeyi ve büyüklüğü gibi ölçütleri baz alarak belirleyebilirsiniz. Bu konuda uzman bir yetkili bayiden yardım alınarak ilgili hesaplar yaptırılmalıdır.

Kombi Değişimi Nasıl Yapılır?

Kombi değiştirme sürecinde, üretici firma ve yerel gaz şirketi onayları ile uygulanacak birkaç adım mevcut. Siz de kombi değiştirirken yapılması gerekenlere dikkat ederek kombi değiştirme sürecinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirirebilirsiniz.
Kombi Değişim Adımları
Yetkili Bayiden Kombi Seçimi Yapılır
Yerel gaz şirketinden alacağınız doğalgaz aboneliğinin ardından, yetkili bir kombi satış bayisine giderek kombi seçiminizi yapabilir ve kombi projesi için keşif istemelisiniz.
Proje Keşfi Ardından Sözleşme Yapılır
Yetkili bayi projelendirme için keşfe geldikten sonra, kombi değiştirme sürecinde alacağınız hizmetler hakkında bir sözleşme imzalamalısınız.
• Kombi marka ve model bilgileri
• Kombi için 2 Amper sigorta monte edilmelidir. Bu işlemin siz mi yoksa bayi tarafından mı yapılacağı netleştirilmelidir.
• Yoğuşma Gideri yapılmalıdır. Bu işlemin siz mi yoksa bayi tarafından mı yapılacağı netleştirilmelidir.
• Proje Onay Bedeli ya da Kombi Değişim Belgesi Bedeli
Eviniz için En Uygun Proje Oluşturulur
Yetkilendirilmiş bir mühendis kombi montaj projesini çizerek, yerel gaz şirketinden kombi proje onayını almalıdır.
** Bazı illerde proje çizimi zorunlu değildir. Yaşadığınız ilin bağlı olduğu gaz firmasından durumu teyit ediniz.
Kombi Değiştirme Belgesi Onayı Alınır
Yetkili bayi aracılığı ile projenin doğalgaz uygunluk belgesi yetkili gaz firmasından alınmalıdır.
Yoğuşmalı Kombi Montajı ve Tesisatı Yapılır
Kombi montaj projesine uygun olarak yetkili firma iç tesisat işlemlerini yapmalı ve yoğuşmalı kombi montajını gerçekleştirmelidir.
** Montaj yapıldıktan sonra siz ya da bayi tarafından kombi için 2 amper sigorta monte edilmelidir ve yoğuşma gideri yapılmalıdır.
Uygunluk Kontrolü Yapılır ve Doğalgaz Açılır
Projeye uygunluk kontrolü yerel gaz şirketi yetkilileri tarafından gerçekleştirilerek uygunluk belgesi imzalanmalıdır. Bu işlemin ardından doğalgazınız açılır.
Garanti Kapsamı için Kayıt Yapılır
Satın aldığınız yoğuşmalı kombinin garanti kapsamına girebilmesi için, yetkili bayi tarafından Servis Merkezi Sistemi’ne kayıt yapılmalıdır.
Kombiniz Devreye Alınarak Kullanıma Açılır
Kombi devreye alma işlemi yetkili servislerimiz tarafından yapıldıktan sonra, kombinizin garanti süresi başlar ve kullanıma açılır.

Doğalgaz Bağlatma ve Yeni Kombi Alım Süreci Nasıl gerçekleşir?

Yeni eve taşınırken ilk kombi alımında, doğalgaz dağıtım şirketi ile doğalgaz aboneliği başlatma işlemleri uygulanır ve yetkili bayi aracılığıyla uygun proje çizilerek tesisat ve kombi montajı işlemleri gerçekleştirilir.
Doğalgaz Bağlatma ve Kombi Alım Adımları
Yerel Gaz Şirketine Abonelik Başvurusu Yapılır
İlk adım olarak doğalgaz dağıtım şirketine giderek doğalgaz abonelik başvurunuzu yapabilirsiniz.
Yetkili Bayi Aracılığı ile Kombi Seçimi Yapılır
Abonelik başvuru işlemlerini gerçekleştirdikten sonra doğalgaz dağıtım şirketinin yetkilendirdiği bir yetkili bayi aracılığı ile projelendirme için keşif isteyebilir ve eviniz için doğru kombi seçimini yapabilirsiniz.
Kombi Tesisatınız İçin Proje Keşfi Yapıldıktan Sonra Sözleşme İmzalanır
Yetkili bayi aracılığı ile proje keşfi yapıldıktan sonra kombi alımı, tesisat ve kombi montajı ile ilgili detayları içeren bir sözleşme imzalanır.
Sözleşmede bulunması gerekenler:
• Kombi marka ve model bilgileri
• Gerekli ise menfez açılması. Bu işlemin siz mi yoksa bayi tarafından mı yapılacağı netleştirilmelidir. Kombi balkona montaj edilecekse bu işleme zaten gerek yoktur!
• Kombi için 2 Amper sigorta monte edilmelidir. Bu işlemin siz mi yoksa bayi tarafından mı yapılacağı netleştirilmelidir.
• Yoğuşma Gideri yapılmalıdır. Bu işlemin siz mi yoksa bayi tarafından mı yapılacağı netleştirilmelidir.
• Proje Onay Bedeli
İhtiyacınıza Yönelik En Uygun Projenin Çizilmesi ve Onayının Alınması
Yetkilendirilmiş bir mühendis kombi montaj projesini çizerek, yerel gaz şirketinden kombi proje onayını almalıdır.
** Bazı illerde proje çizimi zorunlu değildir. Yaşadığınız ilin bağlı olduğu gaz firmasından durumu teyit ediniz.
Kombi Tesisatı Döşenerek Kombinin Montajı Yapılır
Yetkili firma kombi montaj projesine uygun olarak iç tesisat işlemlerini gerçekleştirmeli ve kombi montajını yapmalıdır.
** Montaj yapıldıktan sonra siz ya da bayi tarafından kombi için 2 Amper sigorta monte edilmelidir ve yoğuşma gideri yapılmalıdır
Uygunluk Kontrolü Yapılarak Doğalgaz Açılır
Doğalgaz dağıtım şirketinin yapacağı proje uygunluğu kontrolünün ardından, uygunluk belgesi imzalanmalıdır. Bu sayede, doğalgaz açım işlemi gerçekleştirilir.
Kombi Garanti Kapsamına Girmesi İçin Kayıt Açılır
Kombinizin garanti kapsamına girebilmesi için yoğuşmalı kombi alımını gerçekleştirdiğiniz yetkili bayi tarafından yetkili Servis Merkezi Sistemi’ne kayıt yapılır.
Yoğuşmalı Kombiniz Devreye Alınarak Kullanıma Hazır Olur
Son kontrollerin ardından kombi devreye alma işlemi gerçekleştikten sonra garanti süresi başlar ve kombiniz kullanıma hazır olur.

Kombi montajı ve ilk çalıştırmadan önce tesisat kontrolü yaptırmalı mıyım?

Kombi kullanım ve montaj kılavuzunda ve gazla çalışan cihazlarla ilgili tüm yasa ve yönetmelikler tarafından ( bağlı bulunulan gaz şirketinin yönetmelikleri ) belirlenen şartlara uygun olması gerekmektedir. Şartlar yerine getiriline kadar kombi ilk çalıştırma işlemi yetkili servis tarafından gerçekleştirilmemektedir.

Montaj sonrasında kombinin ilk çalıştırmaya uygun olduğunu nasıl anlarım?

Kombinizin ilk çalıştırmaya uygun olması için kombi montajının hem markanın hem de bağlı bulunulan gaz şirketinin belirlediği montaj standartlarına uygun olarak yapılması gerekmektedir. Unutmayınız ki, gaz şirketlerinin belirlediği kriterler farklılık gösterebilir. En doğru cevap için hem montajı gerçekleştiren yetkili bayinize hem de bağlı bulunduğunuz gaz şirketlerinin çağrı merkezine ulaşarak istenilen şartları öğrenebilirsiniz

Kombide montaj kaynaklı hata oluşur ise ne yapmalıyım?

Yetkili servis ilk çalıştırma işlemi için kombi kontrol esnasında fark ettiği montaj hatalarını size bildirerek, montajı gerçekleştiren yetkili bayinize ileteceğiniz hususları belirtecektir. Böyle bir durumda, sizin ve sevdiklerinizin güvenliği için ilk çalıştırma işlemi gerçekleştirilmeyecek ve montaj hatalarının düzeltilmesi doğrultusunda ilk çalıştırma işlemi gerçekleştirilecektir.

Kombiyi kısa süreliğine açıp kapatmak tasarruf sağlar mı?

Kombiyi belli zaman aralıklarıyla kısa sürelerde çalıştırmak; hem daha fazla yakıt tüketimine, hem de cihazın ömrünün azalmasına neden olabilir. Bunun yerine kombinizi; kısık ayarda sürekli çalıştırmak, daha az yakıt tüketimi sağlayacaktır.

Oda termostatı ne işe yarar?

Kullanıcı tarafından ayarlanabilen sıcaklık değerine bağlı olarak, termostatın bulunduğu bölgede hassas sıcaklık konforu sağlanmaktadır. Oda termostatı, ortam sıcaklığına göre kombiyi açıp kapatarak, yakıt sarfiyatını azaltmaktır

Kombi bakımının yapılması önemli midir?

Isıtma sisteminize yapılacak düzenli bakım, cihazınızın ve tesisatınızın ömrünü uzatır. Kombinizin bakımı yapılarak daha verimli ve daha sorunsuz çalışması sağlanır. Bu sayede, verimli çalışan kombinin tüm kapasitesinden yararlanarak yakıt tasarrufu elde edilir.

Kombinin su basınç ayarı kaçta olmalıdır?

Manometreden okunacak basınç değerinin 1-2 bar arasında olması gerekmektedir.

Radyatörlerin havasını nasıl alabilirim?

Radyatörünüz tesisata bağladıktan ve devreye alındıktan sonra radyatörünüzün içinde hava oluşabilir. Bu durumda radyatör ısınmaz ve verimli çalışmaz. Radyatörünüzün içindeki havayı alabilmek için, purjör tapası içinde bulunan plastiği elinizle döndürerek deliğin aşağıya doğru gelmesini sağlayınız. Purjör deliğinden su geleceği için altına derin bir kap koymayı unutmayınız. Purjör vidasını düz bir tornavida ile gevşetiniz. Bu durumda purjör deliğinden hava çıkmaya başlayacaktır. Purjör deliğinden su gelmeye başlayınca radyatörünüzün içindeki hava boşalmış demektir. Purjör tapasını düz bir tornavida ile aksi yönde çevirerek sıkıştırınız.

Kombimize ne kadar sıklıkta bakım yapılması gerekmektedir?

Cihazınızın kullanım ömrünü uzatmak ve verimini daha da arttırmak için senede 1 kez mutlak suretle bakımını yaptırmanız gerekmektedir.

Kombi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kombinizi monte ettiğiniz alanın uygunluğunu kontrol etmeli, eğer kombinizi açık balkona konumlandıracak iseniz kombi dolabı kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Soğuk hava şartları, yağmur, kar gibi koşullar nedeniyle kombiniz donabilir, bozulabilir ya da güvenliğinizi tehdit edecek bir arıza meydana gelebilir. Montajının yanı sıra, kombinizin düzenli bakımı da bir başka önemli husustur.
Kombinizin teknik bakımının yanı sıra; baca temizliği, elektrik ve gaz tesisatlarının kontrolü, radyatör bakımı da ihmal edilmemelidir. Tüm bunların yanı sıra, kombinizi kullanırken kombi basıncı (1,5 -2 bar) ve kombi su basıncını (maks 2 bar) düzenli aralıklarla kontrol edilmeli, düşük veya yüksek ise ideal basınca getirilmelidir.

Sadece sıcak su kulllanmak istediğimde ne yapmalıyım?

Yaz moduna alarak sadece sıcak su kullanımını sağlayabilirsiniz.

Kombi donması nedir, nasıl çözülür? Kombi donması garanti kapsamında mıdır?

Açık balkonda yer alan kombilerin donmaya maruz kalma ihtimali vardır. Kombinin donması, tesisatın içindeki suyun çok soğuk havalarda donması anlamına gelir. Tesisat içinde donan su, ısıtma tesisatına (borulara veya kombinin kendisine) da zarar verebilir. Özetle tesisattaki suyun donma sıcaklıklarına düşmesi durumunda kombi suyunun donmaması için belli aralıklarla ısıtma yapar. Fakat bu özelliğin devrede kalabilmesi için kombinin elektriği ve doğalgazı kapatılmamalıdır. Yani sigortadan değil cihaz üzerinden standby modu ile kapanmalıdır.
Kombi donmasının çözümü için kombinizin yetkili servisini arayarak oluşan hasarı tespit ettirmelisiniz. Kombinizin donmaya maruz kalması, tüketici kaynaklı harici bir sorun olarak nitelendirildiğinden çoğu firma tarafından garanti kapsamında değildir.

Kombiye nasıl su basılır?

Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.

Kullanılmayan peteği kapatmak tasarruf sağlar mı?

Kullanılmayan odalarınızdaki petekleri kapatmak tasarruf yapmak için önerilen bir yöntem değildir. Peteklerinizi kapatmak evin ısınma ihtiyacını azaltmadığından etkili bir yöntem değildir.
Bu yöntemin yerine termostatik vana kullanmak daha etili bir çözüm getirecektir. Termostatik vana kullanarak örneğin salonu 20, başka bir odayı 18, çocuk odasını 22 derecede tutabilirsiniz.

Sürekli çalışılan ortamda yeterli ısınma sağlanamıyorsa ne yapılmalıdır?

Öncelikle kombinizi düzgün bir biçimde çalışıp çalışmadığını kontrol ettirin. Eğer kombinizle ilgili bir sorun yoksa radyatörlerinizde bir sorun olabilir. Radyatörlerinizin bakımını muhakkak yaptırın. Bulunduğunuz ortam hala ısınmıyorsa ısı yalıtımının yeterli olup olmadığını öğrenin. Ortamın daha iyi ısınması ve sıcak kalabilmesi için oda termostatı kullanın. Havalandırma yaparken kısa süreli ve pencereler tam açık konumdayken yapın.

Oda termostatı tasarruf sağlar mı?

Oda termostatı, odanızı ayarladığınız sıcaklıkta sabit kalması için kombinizin optimum düzey ve sürede çalışmasını sağlar. Oda sıcaklığı istenen düzeye geldiğinde oda termostatı kombinize kapanması ya da kısması veya oda sıcaklığı ayarlanan seviyenin altına düştüğünde kombiye tekrar çalışması için sinyaller gönderir. Böylece doğalgaz tasarrufu sağlanmış olur.

Oda termostatı nedir?

Oda termostatı, ortam sıcaklığını kullanıcının ayarladığı derecede sabit tutmak için kombiyi ortamın ihtiyacı kadar optimum sürede çalıştıran, bu sayede konforun yanı sıra hem doğalgaz hem de elektrik tasarrufu sağlayan bir cihazdır.
Oda termostatları nereye monte edilmelidir?
Oda termostatı seçimi yaparken öncelikle kombinizle uyumlu olan modelleri kontrol edin. Uygun modelleri bulduktan sonra :
• Enerji tasarrufu düzeyi,
• Çalışma prensibi,
• Montaj seçenekleri,
• Uzaktan erişim desteği
gibi kriterlere dikkat edin. Seçiminizi farklı özelliklere sahip oda termostatları arasından yapın.